Szeretném, ha ez a blog kapocs lehetne Magyarország-NagyVilág és köztünk, akik most Portugáliában vagyunk otthon.
Annyit kérek Tőled, ki erre jársz, hogy írj (olyasmit, amiről megismerünk). Csak azért, hogy tudjuk, meglátogattál.

U.i.: Persze, ami itt megjelenik írás, kép és minden egyéb - kivéve a blog design-t - saját "termék", lenyúlni tilos :)

Magyarok Portugáliában! Csináltam levelező listát és egy csoportot az "arckönyvben"- ha szeretnétek rajta-benne lenni, írjatok! :)

2009. december 15., kedd

Karácsonyi fények kicsit másképp :)

http://www.youtube.com/watch?v=szLmAPW39uE

http://www.youtube.com/watch?v=rmgf60CI_ks

Nekem az amatőrebb jobban tetszik, kár, hogy lemaradt a végéről a zene.

Ezek a portugálok, na, de kérem... - Karácsony 2.

Ne haragudjatok meg rám, mert most sem sikerül szép dolgot írnom - pedig olyan jó lenne :) És minden tapasztalatunk ellenére is szeretünk itt élni, de tényleg. Csak ezek a tapasztalatok hozzátartoznak az éltünkhöz, és szeretném ezeket is megosztani Veletek. Tehát:

Téma: karácsonyfa

Nem akartunk hinni a szemünknek: itt minden színben, méretben vehetünk. Fehér, fekete, vörös, lila, arany, ezüst, bordó, kék. Ja, és persze zöld. :) Az anyag: mű(anyag). Mikortól díszeleg a szobákban? December elejétől. És ez nem vicc. Most már minden második lakásban csillog-villog a fa, az égők az ablakokban, falakon, a fán... mindenhol. Tegnap este jöttem haza portugálról és az egyik épülettömb közepén nem találtam az ablakot, csak a körülötte minden oldalról függő színes lámpaegyveleget. Szóval: vannak nagyon gagyik, de azért vannak ötletesek is. A Mikulásokat már meg sem említem... a Mikulás-függőket - sok-sok bábu egymás fenekében mászva - még ennyire sem. :)

Akkor most pár fa. Színek sorrendben balról jobbra: fekete, bordó, fehér .











Ezt mi csak viccnek tudjuk felfogni :)

Azért van remény: láttam labdás igazi fát is, amit visszavesznek majd. Szóval, reménykedünk :) Csak legyen a Szenteste előtti napokban is még fa...

Ezek a portugálok, na, de kérem... - Karácsony 1.

Mivel ez most a legidőszerűbb esemény, nemde?

Jelenleg egyikünk sem őriz nagyon vidám emlékeket, tapasztalatokat. Miért? Nos, valahogy az egészben nem érezzük az embert, az emberit. Otthon nem tudom, mennyire uralkodott el a "Költs minél több pénzt az ünnep címszó alatt!" gondolkodásmód. Itt - és ez nem vicc - november második felében a bevásárlóközpont már félig pompában csilivillogott. Egyik hétfőn mentem a szokásos nagybevásárlást intézni, és mi fogad? A folyosókról hatalmas, egyébként szép, ízléses, de nagyon karácsonyi díszítés lógott. És nem egy, hanem szép sorjában mindenhol... A "szupermarket" - mi lenne a legtalálóbb magyar szó erre a fajta üzlet-típusra?? - nagykapuján átlépve van egy nagy tér, ahová mindig a legújabb akciós dolgokat pakolják ki, hadd csorogjon az ember nyála... Nos, itt több kupac játék várja a gazdikat. Igen, mert csiripelős, ugatós, éneklős, sok nyelven beszélő babák, figurák, zenedobozok, sok fényű, forgó-pörgő, csilingelő nem is tudom mik sorakoznak. Az ajánlott korosztály: hat hónapos kortól felfelé... Kipróbáltam párat: elvileg angolt és portugált tanít a kicsiknek, de olyan kiejtéssel, hogy még én is nehezen értettem meg. És nem a portugálról beszélek :) Az érdekesség: azóta többször voltam arra és nem sok gyereket láttam a kupacok között...

Az első döbbenet után jött a következő a hétvégén: szombaton koraaeste mentünk ismét vásárolni. Ennyi embert!!! Szinte azonnal hátraarcot akartam, de elhatároztuk, hogy amilyen gyorsan csak lehet, túlesünk a vásárláson. A rádióból halkan - ezt nagyon értékeltem, mert van, ahol csak úgy bömböl a zene, és még ha jó is, akkor is sok egy idő után - szólt a zene: mindegyik karácsonyi... És az emberek mintha zombik lennének, csak tolták a bevásárlókocsit, és pakolták a holmikat... Még a máskor mosolygós eladók sem voltak összhangban a boldog díszítéssel, zenével...

Szóval, ez olyan fura. Én szeretem, ha szép apránként előkerülnek a díszek, a színek, az illatok, ételek, árucikkek, zene... az ünnepi készülődés kellékei. De itt minden egyszerre zúdult ránk... PEdig tök jó dolgokat lehetne kihozni mindebből, csak egy kis lassítás hiányzik.

Ezek a portugálok, na de kérem...

Terveim szerint ezen címszó alatt különböző megfigyeléseinket szeretném Nektek leírni. Olyan dolgokat, amik mosolyra hangoltak, megrökönyödést keltettek bennünk, jókedvre derítettek vagy éppen ellenkezőleg, elszomorítottak, feldühítettek minket.

Lehet nyugodtan hozzászólni, kérdezni vagy éppen ha Ti is tapasztaltatok hasonlókat akár otthon, akár máshonban, azokat megírni. Hadd legyen kis élet ezeken az oldalakon. :)