Szeretném, ha ez a blog kapocs lehetne Magyarország-NagyVilág és köztünk, akik most Portugáliában vagyunk otthon.
Annyit kérek Tőled, ki erre jársz, hogy írj (olyasmit, amiről megismerünk). Csak azért, hogy tudjuk, meglátogattál.

U.i.: Persze, ami itt megjelenik írás, kép és minden egyéb - kivéve a blog design-t - saját "termék", lenyúlni tilos :)

Magyarok Portugáliában! Csináltam levelező listát és egy csoportot az "arckönyvben"- ha szeretnétek rajta-benne lenni, írjatok! :)

2010. december 18., szombat

Jótékonyság



Dec. 19-én du.5 órától Lisszabonban a vörösiszap okozta károk rendezésére gyűjtenek pénzbeli adományt. Komolyzenei koncert lesz, a belépés ingyenes, helyszín:

Foz Palota - tükör terem, Praça dos Restauradores, 1250 Lisszabon.

Ha valaki utalni szeretne:

MAGYAR KÁRMENTŐ ALAP, IBAN: HU28 1179 4022 2222 2222 0000 0000


lama toxica.jpg

Coat of Arms of Hungary.svg

Informo V.ª Ex.ª sobre o Recital de Solidariedade para com o povo Húngaro, vítima do desastre de Lama Tóxica, a decorrer na Sala dos Espelhos do Palácio Foz.

Para uma informação mais completa sobre os programas e os Curricula dos intérpretes, poderá consultar o nosso sítio electrónico em www.gmcs.pt.

A sala abre ao publico meia hora antes do inicio do Recital, e a entrada, como de costume, é livre.

PROGRAMAÇÃO CULTURAL DO PALÁCIO FOZ

Sala dos Espelhos

19 de Dezembro de 2010

17h00m – Recital de Solidariedade para com o povo Húngaro, vítima do desastre de Lama Tóxica

Piano: Brian Mckay, Paula Grimaldi, António Vitorino D’Almeida, Andrea Teixeira; Nuno Viera de Almeida; António Rosado

Mezzo-soprano: Juliana Mauger, Liliana Bezineche, Larissa Savchenko

Flauta: Gyöngyvér Martins

Acordeão: Nelson Almeida

Saxofone: Nuno Miguel Silva

Violino: István Balázs; Varojan

Programa em actualização

Vimos por este meio solicitar uma ajuda aos nossos parceiros, cujo apoio será, sem dúvida, de inestimável importância para a reconstrução das zonas atingidas. Os donativos podem ser deixados no local do concerto (Palácio Foz, Sala dos Espelhos, dia 19 de Dezembro às 17:00 horas) ou, ainda, enviados por transferência bancária para a conta da MAGYAR KÁRMENTŐ ALAP, IBAN: HU28 1179 4022 2222 2222 0000 0000.

További szervezés

Kicsit megkésve adok hírt, hogy kaptam-kaptunk meghívót az új nagykövetünk bemutatkozó fogadására. :) Végül csak én mentem, mert az egyetemen is szerveztek szakmai találkozót-vacsorát, szóval osztoztunk: ki ide, ki oda.
Azért nem voltam egyedül, hiszen van(nak) már itt ismerősök :)
A fogadás hivatalos mivolta talán csak a köszöntőben volt érezhető, az est további részében tényleg baráti hangulat uralkodott. A hidegtálas asztal mellett valami más is várt. Valami nagyon finom: marhapörkölt a hozzávaló körettel és uborkával, és székelykáposzta tejföllel. A véletlen úgy hozta, hogy személyesen is megismertem a szakácsnőt :) Igaz, a pár perces beszélgetés folyamán kiderült, hogy nem csak ez a megbízatása :) Nagyon kedves hölgy a férjével egyetemben. Vele már találkoztam a mikulás-ünnepségen. És erre ő is emlékezett :) Mondta is, hogy "Hiszen, mi már találkoztunk egy hete." Nekem nem szokásom elvárni bárkitől is, akivel csak egyszer pár mondat - köszönés - erejéig találkozom hogy a követező alkalommal ismerősként üdvözöljön, főleg, amikor olyan sok az ismeretlen ember körülöttünk. Ezért is nagyon jól esett, hogy megismert. :)

És akkor most az "eltökélt szándékomról" további információ, igaz, csak egy röpke mondat: ha minden jól alakul, egy hét múlva talán már sokkal jobban bővül a kör. :) De mindent a maga idejében. Csak drukkoljatok!

U.i.: egy munkahétnyi napsütéses idő után ma ismét esik és hideg van, brrr....

Szervez(ked)és

Akkor, amiről tegnap kezdtem írni, most folytatom.
Eltökélt szándékom, hogy Magyarországtól úgy 3000-3200 km-re sikerüljön a magyarokat megtalálnom és lehetőséget adnom nekik-nekünk az ismerkedésre. Lehet, hogy nagyon is optimista vagyok? Lehet. Kaptam már biztatást és figyelmeztetést is - nehéz munka lesz - egyaránt. Rossz szót még nem. És ez a legfontosabb!

Az egész egy orvosi vizsgálattal kezdődött. Szükségünk lett volna szakorvosra, tudtuk, hogy milyenre. Ám azért körbekérdeztem, hogy ez itt hogyan is működik. (Erről is lesz majd mese, és nem túl vidám... már, ami a rendszert illeti.) Körbekérdeztem volna, de alig volt pár ismerős. Így fogtam magam és a tavalyi mikulás-ünnepségre szóló meghívó címlistájában szereplőknek ismeretlenül küldtem egy segítség kérő emailt. Jött is rá válasz :) Ekkor elhatároztam, lesz ez még működőbb is. Hiszen az hihetetlen, hogy itt élünk jó messze Magyarországtól, itt élünk azért nem eget rengetően sokan, itt élünk és csak kisebb csoportok ismerik egymást, de a csoportok egymásról keveset tudnak. Ez engem nagyon zavart. Jött a meglévő címek tulajdonosainak az újabb üzenet, a régi szervezők megkeresése, hogy tudnak-e segíteni nekem egy kicsit... és ez a valami működik. :)
Persze, vannak olyanok sokan, akik már több éve, évtizede itt élnek. Minden tiszteletem az övék, akármiért is jöttek el ilyen messze. Ebből a tiszteletből is táplálkozik a lelkesedésem. Aztán meg abból is, hogy láthattam már példát az általam elindított levelezőlista segítségével a másik segítésére. Hiszen pont ez a célom: akármilyen apró-cseprő gondunk is van, legyen kihez fordulni. Ha csak véleményért, ha tapasztalatcseréért vagy akár konkrét segítségért is. Én nyitott vagyok adni is és kapni is. Remélem, a többiek is osztják a véleményem.
Sok sikert Nekünk!