Szeretném, ha ez a blog kapocs lehetne Magyarország-NagyVilág és köztünk, akik most Portugáliában vagyunk otthon.
Annyit kérek Tőled, ki erre jársz, hogy írj (olyasmit, amiről megismerünk). Csak azért, hogy tudjuk, meglátogattál.

U.i.: Persze, ami itt megjelenik írás, kép és minden egyéb - kivéve a blog design-t - saját "termék", lenyúlni tilos :)

Magyarok Portugáliában! Csináltam levelező listát és egy csoportot az "arckönyvben"- ha szeretnétek rajta-benne lenni, írjatok! :)

2011. szeptember 24., szombat

Tavaszi szél


Mindenki tudja folytatni a dalt, ugye? :)
Abban viszont kicsit kételkedem, hogy mindenki tud-e a Magyar Dal Napja kezdeményezésről. Röviden: Presser Gábor kezdeményezésére idén negyedik alkalommal rendezték meg az eseményt. Én még emlékszem, hogy a rádióban a csapból is azt folyt - bocsánat a képzavarért -, hogy a Sziget -1. napján csak magyar dalokat hallgathat a közönség... :) Ha lett volna rá pénzem, mentem volna. Nos, a dolog azóta már kinőtte magát és a Szigetet is... és megszületett egy rendezvénysorozat és persze, az év sok-sok napja közül egy megkapta a neves érdemet, hogy a magyar dal napja lehet. A történelem furcsa fintora, hogy ez a nap idén a "világtörténelemben" nem rólunk nevezetes... A dátum idén: szeptember 11. (Minden évben szeptember második vasárnapja.) A programról, a régmúltról, tervekről és minden egyébről bárki kedve szerint keresgéljen a világhálón, sajnos nem fizetnek a reklámért, tehát ez itt nem lesz az ingyenreklám helye. :)

Idén a szervezők arra gondoltak, hogy ha magyar dal, akkor ez kössön össze minél többünket. Persze, csak azokat, akik szeretnének ebben a pár perces "körkapcsolásban" részt venni. A terv: magyar idő szerint este 8 órakor minden magyar énekelje el a Tavaszi szelet, zenével, jókedvvel. :)
Mi még próbáltunk és főpróbáltunk is. :) Sőt, sikerült pontosan kezdenünk, és olyan fura érzés volt belegondolni, hogy itt állunk a Tejo partján, Lisszabon városának turista látványossággá nőtt régi részén - Belémben (Betlehemben) -, körülöttünk sok-sok kíváncsi arc, emberek jártukban-keltükben minket is megnéztek és -hallgattak... igen, egyszeri látványosság voltunk, remélem, valami sokadik érzékük ezt megsúgta nekik és így nagyon értékelik a mai napig, hogy mekkora szerencsében részesültek. :)

Amikor befejeztük az dalt, hátunk mögött felhangzott egy "Gratulálok, szép volt!" mondat. Nekem ez csak hab volt a tortán, mert legeslegnagyobb titokban erre vártam... igen, erre, hogy valaki, aki nem beavatott, megértse a szavainkat. Kiderült, hogy a házaspár félig magyar félig német, és a lányuk itt él pár hónapja és keresi a magyarokat... nos, a sors megtalált neki minket. Azóta már ő is tagja a facebookos kis csoportunknak. :) Szülei pedig a szép nyári nap estéjén - mert itt még ma, szept.23-án is 28 fok volt, két hete még melegebb - igazi magyar szilvapálinkát is kaptak egy kupicával. :)

Akkor most, Hölgyeim és Uraim, Tisztelt Publikum! Kérem, kattintsanak és hallgassanak-nézzenek! Akár még énekelhetnek is egész nap, hiszen a magyar (nép)dal szép! :)

http://www.youtube.com/user/HunMissionLisbon

Sajnálom, hogy nem tudjátok itt egyenesben megnézni, de a beágyazás le van tiltva. :)
Köszönjük az otthoni szervezőknek, az itteni nagykövetségnek és magunknak. Tudom, ez így most furcsán hangzik, ezért átfogalmazom: Köszönet minden magyar résztvevőnek itt is, otthon is és a nagyvilágban szerteszét! :)