Szeretném, ha ez a blog kapocs lehetne Magyarország-NagyVilág és köztünk, akik most Portugáliában vagyunk otthon.
Annyit kérek Tőled, ki erre jársz, hogy írj (olyasmit, amiről megismerünk). Csak azért, hogy tudjuk, meglátogattál.

U.i.: Persze, ami itt megjelenik írás, kép és minden egyéb - kivéve a blog design-t - saját "termék", lenyúlni tilos :)

Magyarok Portugáliában! Csináltam levelező listát és egy csoportot az "arckönyvben"- ha szeretnétek rajta-benne lenni, írjatok! :)

2010. december 5., vasárnap

Jegyeket és bérleteket...4. - hasznos tippek

Ezt a bejegyzést azoknak a gondolatoknak, megfigyeléseknek szánom, amik így lassan két év tapasztalatából egyszuszra az eszembe jutnak :-)

1. Lógni nem szerencsés, a büntetés akár az "alapjegy ár x 150" képlet végeredménye lehet bármelyik tömegközlekedési eszközön.
2. Ha a metrón belépéskor nem érvényesíted a kártyát, csak a kilépéskor, akkor a rendszer alapból úgy veszi, mintha átlépted volna a zónahatárt és így a nagyobbik összeget vonja le.
3. Az előző pontban leírtak miatt ha nyitva van a kapu, ne azon menj át, mert életbe lép a 2. pont a kilépéskor történő érvényesítéskor.
4. Ha törvénytisztelő utas vagy, érvényes a kártyád, de kilépéskor mégsem akar kinyílni a kapu, menj másikhoz, vagy egy idő után odajön hozzád a "biztonságiőr, utas-segítő", aki kienged. (Ha ilyen nincs, és egyik kapu sem akar nyílni, marad a bakugrás.)
5. A kártyán lévő összeget ellenőrizheted a be-kilépéskor, ha ránézel a leolvasó-érvényesítő részre a kapun vagy a felöltő automatáknál a megfelelő menüpontban.
6. Az ellenőrök nagyon rendesek, ha minden OK. Öltöny-nyakkendős egyenruhások, párban járnak, és kegyetlenül leráncigálnak ha lógni próbálsz és nem akarsz önszántadból leszállni. Segítségükre vannak az utasok is, ők általában verbális úton késztetnek a szófogadásra. (És a jármű addig áll, amíg le nem szállnak a felek.) Volt, akire már vártak az ellenőrök és a metró biztonsági szolgálat emberei miután az egyik megállóban felszállt és a szerelvény elindult. A következő megállóban le kellett szállnia díszkísérettel körbefonva.

Jegyeket és bérleteket...3.

Az előző két részben szó volt a jegyekről, most nézzük a bérleteket, de nem az összeset, mert abba még én is belezöldülnék, ha rögtön át kéne látnom. Csak arról írok, amiket már használtunk. Minden bérlet 30 napig érvényes, de nem csak hónap elsejétől, hanem a feltöltés napjától számítva. Ha jól tudom, minden hónap 15-ig lehet feltölteni a bérletet, de ez azért kicsit "kósza infó", mivel mi mindig hónap utolsó munkanapján intézzük el az egészet a következő hónapra.
Akkor hát az árak egy bérletre:

Lisszabonban Carris járművekre: 22.58 €
Carris egész hálózata: 28.00€
Lisszabonban metró: 18.70 €
Metró egész hálózata: 27.55 €

Rodoviária de Lisboa (RL)- ez külön fejezet lehetne, mert a jegyekhez hasonlóan a bérletekből is Dunát lehet rekeszteni. Akit érdekel, tessék, itt az egyik hivatalos lap. Én maradok a következő adatoknál:

RL(1) + metró: 30.25 €
RL (1) + Carris: 34.60 €
RL (1 ) + metró + Carris: 34.90 €

Persze, lehet, hogy valaki nem az RL (1) típust veszi, hanem a másik kettőt, azok drágábbak, itt meg lehet nézni, hasonlítgatni stb.

Mi alapvetően nem használjuk a Carrist, mert a metró hálózat olyan szinten lefedi a várost, hogy nincs rá szükségünk. Persze, ha úgy döntünk, hogy turistáskodunk egy hónapig, akkor azt a pár eurót rászánjuk, mert nem nagy a két bérlet típus közti különbség.

Jegyeket és bérleteket...2.

Eddig tartott az egyszerűbb rész :-)
Most jöhet a környező buszjáratokkal kapcsolatos tudnivaló.
Megint alapvető segítség a térkép. Tudom, kicsi kép, ám igazából a lényeg - a koncentrikus körök - látszik. Ami viszont becsapós, mert itt több felosztás van - több típusú jegy -, de itt végképp nem jöttünk még rá, hogy mi meddig tart. Itt is km-rekben számolnak, ez fix. A cég név változik: Rodoviária de Lisboa és ismét egy út/felnőtt az alap.


Egy zónán belül helyszínen: 0.95 €
Első típus helyszínen: 1.95 €
Második helyszínen: 2.80 €
Harmadik helyszínen: 3.60 €
Negyedik helyszínen: 3.80 €
Ötödik helyszínen: 4.10€

Ha ez így túl drága lenne, lehet venni jegytömböket is. Egy jegy két útra érvényes, egyszer a tetejét, máskor az alját kell kilyukasztatni a géppel. És hogy még legyen egy csavar a dologban: különböző jegy típushoz különböző mennyiségű jegy/tömb jár.

A típus (ez az egy zónán belülre érvényes - tapasztalatból tudom): 9.50 €/5 db. (10 út)
B típus (ez egy zónahatár átlépésekor kell - tapasztalat megint): 7.41 €/3 db. (6 út)
C típus (sose próbáltuk még): 9.00 €/3 db. (6 út)
D típus (nincs adat): 7.70 €/2 db. (4 út)
E típus (??): 10.08 €/2 db. (4 út)