Szeretném, ha ez a blog kapocs lehetne Magyarország-NagyVilág és köztünk, akik most Portugáliában vagyunk otthon.
Annyit kérek Tőled, ki erre jársz, hogy írj (olyasmit, amiről megismerünk). Csak azért, hogy tudjuk, meglátogattál.

U.i.: Persze, ami itt megjelenik írás, kép és minden egyéb - kivéve a blog design-t - saját "termék", lenyúlni tilos :)

Magyarok Portugáliában! Csináltam levelező listát és egy csoportot az "arckönyvben"- ha szeretnétek rajta-benne lenni, írjatok! :)

2010. december 10., péntek

Honnan tudhatod, hogy itt a tél?

Minden úgy másfél hónapja kezdődött, reggel.
Ébredés és ágyból kikászálódás után nálam nagyon gyorsan a fürdésnek kell következnie, különben nem vagyok használható. Ez is egy szokásos reggelnek indult. Beálltam a kádba, zuhanyzás indul. Már vagy öt perce zuhanyoztam, amikor észrevettem valamit, ami egy tudatalatti vagy inkább addig nem tudatosult mozdulatom volt. Mégpedig: bedugtam a lefolyót. Annyira hideg volt a kád, hogy reflex mozdulat volt az egész. Ezzel az aprósággal ébredtem rá a tényre: megérkezett a tél.
Eme reggeli felfedezést követte jó pár újabb reggeli zuhanyzáskor született megfigyelés azzal kapcsolatban, hogy a Magyarországról idevetődött ember mikből is állapíthatja meg, hogy eljött a télnek nevezett időszak. (Naptár és ünnepi készülődést nem ér ide bele számolni ;-) )
Akkor a lista:
1. Bármikor is fürdesz/zuhanyzol, első mozdulat a lehető leghuzatmentesebbé varázsolni a fürdőt.
2. Előkerülnek a pulcsik, zoknik, melegítők. Olyan igazi, "nagyker" mennyiségben. Már, ami egy sima lakásban előfordul. (Bocs a képzavarért.) Tehát: este felé a felvett gúnya minimum két pulcsi, zokni és néha nadrág + egy jó kis pokróc körbe-körbe. (Nálam még a sálak is használatban vannak.)
3. Ismét átfut az agyadon, hogy venni kéne valami hősugárzót, sőt, talán még az árakat is megnézed. Aztán meggyőzöd magad, hogy egy telet már sikerült túlélni fűtés nélkül, talán idén is menni fog.
4. Az ablakon estére a pára nagyon szépen csillog, de BELÜLRŐL!! Még a minden oldalról befújó szél sem szárítja le.
5. Kísérteties hangok jönnek az ablakok felől. Persze, csak a szél játszadozik a füleddel. Egyetlen megoldás az ablak kinyitása lenne, de akkor kintről befú a szél. (Néha kint melegebb van, mint bent...)
6. Szutykos az idő, borús, hol esik, hol zuhog, hol ömlik, hol meg csak szimplán a ruha minden résébe bebújó nyirkos valami van.
7. Megtanulod, melyik ruha büdösödik be a mosás után harmadik napon a négyfal közti szárítás során. Milyen jó, lehet majd újra mosni!
8. A családi kasszát megcsapolhatod - szinte kedvedre -, hiszen egy indok mindig kéznél van: Esernyőt kell vennem, mert a szél megint széttörte.
9. Egyre jobban megszereted azokat az ételeket, amelyek sütőben készülnek. Már azon gondolkozol, hogy milyen átalakításokkal lehetne az albérleted konyhájából igazi nappali-háló-fürdő egyveleget kialakítani. Ezen kívül még akár igazi konyhatündér is válhat belőled, csak a téli tudományod a forró nyár alatt ne felejtsd el!
10. Egy kérdés, amire válaszom még nincs: mi a fészkes fenéért használnak a portugálok egy rétegű, tóló"ajtós" ablakot? Huzatos, a sínben áll a víz, nem lehet hozzá szigetelő szivacsot sem venni - ezekhez az ablakokhoz nincs -, nyáron nem lehet tárva-nyitva az ablak, pucolásnál meg mindig marad egy csíknyi kosz középen, amit nem lehet elérni.

Íme a delikvens:

Vezetni tanulni


Igen, egyre jobban érlelődik bennem az elhatározás. Sőt, már tettekben is megmutatkozik.
1. Tudom, hogy código da estrada portugálul annyit tesz, hogy KRESZ.
2. Kerestem már gyakorló oldalakat is. Eredmény: a legtöbb helyen megcsinálhatod a tesztet, de eredményt csak regisztráció - és fizetés - után kapsz. Ezért ebből nem sokat tanultam, bár találtam egy oldalt, ahol van két ingyen teszt sor. Ebből egyet megcsináltam: 6 hibapont úgy, hogy nem is néztem bele a portugál KRESZ-be. A magyarból pedig egy kivonatom van, szabályokkal és a leggyakrabban elrontott kérdésekkel és megoldásokkal.
3. Szereztem portugál KRESZ könyvet. A kedves szomszéd családtól. Mivel ők már mindannyian tudnak vezetni, nálam maradhat a könyv, amíg csak szeretném.
4. El is olvastam a könyvet, sőt szótáraztam is. Van most már szép színes-szagos jegyzetem is, ami azért még elég hiányos, de a lényeg, hogy elkezdtem :-)
5. Újabb társalgás a szomszédék nagyobbik fiával. Igaz, más ügyből kifolyólag kopogtam be hozzájuk, de ha már André nyitott ajtót, akkor:

- Lenne pár kérdésem a portugál autós iskolákkal kapcsolatban.
- Persze. A könyv maradjon csak nálad, nekünk nem kell. És nem kell elsietni sem az egészet. Beiratkozás után kb. 3 hét múlva kezdheted el, addigra megkapod rá az engedélyt. (Hm... néztem is nagyot, André mosolyogva csak annyit mondott: Bürokrácia.) Aztán ha vége a gyakorlatnak, nem kell azonnal vizsgázni menni, egy év alatt kell megcsinálni.
- És itt is van alap 1500 kérdés, amiből kérdezhetnek?
- Nem, bármilyen kérdés lehet. 30 db. van, mind 1 pontos és 3 hibád lehet.
- Magyarországon ezután jön a rutin pálya + vizsga + forgalom + vizsga. Itt is, ugye?
- Áááá, nem. Itt ha megvan a KRESZ, akkor 2 alkalommal beültetnek a szimulátorba utána pedig mehetsz forgalomba.
(Na, itt hüledeztem és be is paráztam kicsit. Megnyugtatásomra azt kaptam, hogy régebben a szimulátor helyett a házunk közelében lévő murvás területre jöttek ki egy kicsit gyakorolni az elindulást, kanyarodást, hátramenetet. Talán nekem ez jobb lenne ma is.)
- De nem kell félni, minden jó lesz.
- Hány gyakorló óra van? Mennyi idő egy alkalom? Itt is kell kötelezően vezetni sötétben? A vizsgán itt is előfordul a zsebbe fizetés?
- Úgy 40 alkalom és egy alkalom 50 perc nagyjából, akkor mész, amikor időd van, ugyanaz a tanárod végig, de persze lehet cserélni.
- Otthon is, bár akkor kicsit rossz szemmel néznek a diákra, mert első körben azt gondolják, ő volt ludas, amiért cserélni kellett.
- Igen, itt is. Hallottam már a vizsgán plusz fizetésről, de azt itt a tanár adja a vizsgabiztosnak. De azért ez nem jellemző. (Gondolom, azért nem saját zsebből fizeti a diákja két szép szeméért...)
Szóval, tényleg, nem kell félni, csak nyugodtan készülj, aztán menjél el beiratkozni.

Addig is, KRESZ-re fel!